Όμηροι των ελεγκτών και της απραξίας
23 Ιανουαρίου 2012 in ΡΕΝΑ ΚΟΥΛΕΡΜΟΥ
Μάθαμε από την άλλη ότι οι δικοί μας ελεγκτές εργάζονται πολύ πιο σκληρά από τους συναδέλφους τους άλλων 38 χωρών που υπάγονται στο Eurocontrol. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, κατά μέσον όρο οι Κύπριοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ελέγχουν 4191 πτήσεις τον χρόνο, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των ελεγκτών στις χώρες του Eurocontrol που είναι 2086 πτήσεις ανά έτος.
Άσχετα από το γεγονός ότι προσωπικά θεωρώ ανάλγητη τη στάση των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας έναντι όλων των άλλων εργαζομένων στην Κύπρο, του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι θα συνεισφέρουν για να εξέλθει η οικονομία από την κρίση, το πόσα βγάζει ο κάθε ένας από αυτούς δεν με απασχολεί. Μπράβο τους που τα καταφέρνουν. Αυτό που με απασχολεί είναι το τι κάνει το κράτος.
- Το κράτος μου, που επιτρέπει σε ανθρώπους να κρατούν στα χέρια τους χιλιάδες ζωές – σε ένα επάγγελμα που αμείβεται αδρά λόγω αυτής της ευθύνης – αλλά την ίδια στιγμή τους έχει να ελέγχουν διπλάσιο αριθμό πτήσεων ανά έτος από ότι είναι ο μέσος όρος στις 38 χώρες του Eurocontrol. Ποια ασφάλεια μου προσφέρει ως επιβάτης διερχόμενος από το FIR Λευκωσίας αυτό το γεγονός;
- Το κράτος μου, που έχει τον ελεγκτή στην κονσόλα 1961 ώρες ετησίως κατά μέσο όρο, ενώ στη Βρετανία ο μέσος όρος είναι 890 ώρες, στη Γερμανία 795, στη Δανία 1052 και στην Ελλάδα 921.
- Το κράτος μου, που με την ολιγωρία του να στελεχώσει τις κενές θέσεις ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, έχει κατοχυρώσει σε αυτή την ομάδα ανθρώπων ένα ολιγοπώλιο.
- Το κράτος μου, που απλώς διαπιστώνει ότι η οικονομία βρίσκεται όμηρος στα χέρια μιας ομάδας ανθρώπων, αλλά δεν μπορεί καν να ελίσσεται για να χειριστεί την κατάσταση.
Το οικονομικό χάλι στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Κύπρος, με μία ακόμα υποβάθμιση να επίκειται - μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου από τους Fitch - που θα επιβεβαιώσει την κατάταξή μας στα σκουπίδια, σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην εμμονή της κυβέρνησης στον κοινωνικό διάλογο, πίσω από τον οποίο έκρυβε την απροθυμία της να λάβει μέτρα τα οποία θεωρούσε αντιλαϊκά. Τον οποίο διάλογο θα συνέχιζε ακόμα αν τα γεγονότα του Ιουλίου δεν είχαν επιβάλει την αλλαγή προσώπων και ατζέντας.
Αυτό θα έπρεπε τουλάχιστον να μας δώσει ένα μάθημα: με το να αφήνουμε τον χρόνο να περνά, δεν θα βρεθούν μαγικές λύσεις στα προβλήματα.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία συμβιβαστική πρόταση για το θέμα των ελεγκτών. Σύμφωνα με τις λίγες πληροφορίες που έχουν δημοσιοποιηθεί, η πρόταση αποτελείται από τρία στοιχεία: Το ένα στοιχείο είναι ότι δεν ικανοποιεί το αίτημα των ελεγκτών για να εξαιρούνται από τις αποκοπές της βουλής, το δεύτερο δεν στερεί το κράτος από τα τέλη διαδρομής που λαμβάνει από τις αερογραμμές μετά την αποκοπή των μισθών των ελεγκτών και το τρίτο και κυριότερο είναι ότι θα βελτιωθεί η κυπριακή Πολιτική Αεροπορία.
Θα περιμένουμε άραγε μέχρι να γίνει και η δεύτερη κινητοποίηση των ελεγκτών, με όλα τα γνωστά συνεπακόλουθα, για να γίνει κάτι; Ο πρότερος βίος μας λέει ότι η απάντηση είναι μάλλον θετική...





